Home Tips!!! · Merapu Meraban

To take your mind off

Aku rasa kalian pun macam aku juga, ada sesetengah kerja rumah tu kurang gemar dilakukan tetapi harus disiapkan juga. Contohnya mungkin ada yang tidak suka mop lantai, tidak gemar memasak, suka memasak tapi tak suka nak kemas dapur, suka memakai baju cantik-cantik tetapi tidak suka iron baju, suka pakai banyak baju tetapi tidak suka basuh… Continue reading To take your mind off

Home Tips!!! · Tips

DIY: Custome Jewelleries Holder @ Tempat Penggantung Barang Kemas

Aku tidak mempunyai banyak custome jewellery. Tapi I does own a fews. Sedikit rantai, mostly brooches, gelang, sedikit hiasan rambut dan lain-lain. Malangnya untuk rantai atau gelang, selalunya aku tidak menyimpannya lama. Aku ada masalah menyimpan barang perhiasan diri ini, terutamanya rantai yang diperbuat daripada salutan silver. Dan selalunya selepas beberapa bulan memiliki, warnanya akan… Continue reading DIY: Custome Jewelleries Holder @ Tempat Penggantung Barang Kemas

Home Tips!!!

Home Tips: Mengelakkan Tong Sampah Basah

Korang pernah tak alami masalah yang macam aku alami? Tong sampah dekat dapo (buangan sisa makanan) menjadi berlendir dan basah, padahal memang dah letak 2 lapis plastik sampah. Selalu jadi pada aku. Aku rasa kualiti plastik sekarang ni agak hampes, jadi even letak 2 lapis, cecair masih mengalir keluar melalui lipatan tepi plastik tu. Aku… Continue reading Home Tips: Mengelakkan Tong Sampah Basah

Home Tips!!!

Menghapuskan daki kotoran di bilik air

Aku benci bilik air kotor. Somehow, aku ada obses dengan kebersihan bilik air. Ni dari zaman aku dahulu-kala lagi. Aku geli bila lantai berdaki dan dinding berlumut. Apatah lagi jika toilet bowl berkulat atau seat toilet tidak boleh diduduk kerana hitam. Sometimes, semua nampak kena pada tempatnya, somehow … ada bau. Tu paling fail antara… Continue reading Menghapuskan daki kotoran di bilik air

Health & Beauty Tips · Home Tips!!!

Smoothie 2Go

Aku memang share banyak recipes healthy smoothie kat sini, unfortunately aku lupa nak share, macam mana aku boleh siapkan breakfast smoothie aku ni cepat. Until semalam aku lepak-lepak minum dengan Rynn, dia mentioned pasal ni.

Aku faham susah sebenarnya effort nak bangun awal potong-potong buah, blend-blend pula macam2 bahan pago-pagi buta sebelum gi kerja. Kena pula nak basuh blender semua. Kalo tunggu balik baru nak basuh, alamatnya masam la bau blended tu sebab mix dengan susu.

Selama ni, inilah rahsia aku. Aku guna blender khas untuk buat smoothie. Continue reading “Smoothie 2Go”