Health & Beauty Tips

Alahan Ubat Gigi

Sepanjang bulan puasa yang lepas, aku mengalami alahan kepada ubat gigi yang agak teruk. Alahan itu masih berterusan sehingga kini berpunca dari kadar acid yang tinggi dan gastrik yang aku hidapi. Permulaannya, berbagai usaha aku lakukan untuk mengurangkan rasa mual dan muntah akibat menggunakan ubat gigi. Contohnya, menggosok gigi sebaik sahaja selepas sahur, bertukar beberapa… Continue reading Alahan Ubat Gigi

Health & Beauty Tips

Penjagaan Diri Ketika Sakit Bagi Mengelakkan Jangkitan

Bila jatuh sakit sebegini, aku concern pada sesuatu… Bagaimana menjaga diri ketika sakit … Bukan menjaga diri dari segi pemakanan, makan ubat, gaya hidup sihat dan bla bla bla bla … Tetapi maksud aku lebih kepada menjaga diri agar kita tidak menjangkitkan sakit kita kepada orang lain. Ramai yang kadangkala lupa, kita perlu berhati-hati dan… Continue reading Penjagaan Diri Ketika Sakit Bagi Mengelakkan Jangkitan

Health & Beauty Tips · Tips

Petua Mengurangkan Bau Badan

Di zaman remaja dulu, selalu rasa macam mempunyai masalah bau badan. Although nothing serious, namun adakala┬ásendiri terasa seperti kurang besr. Jadi berbagai cara dilakukan, berikut tips-tips yang ingin aku kongsikan. 1. Minum banyak air Minum 3-4 Liter air kosong setiap hari. Punca bau badan selalunya disebabkan oleh toksin yang banyak di dalam badan. Kurang minum… Continue reading Petua Mengurangkan Bau Badan

Buah-buahan · Health & Beauty Tips · Ice Blended @ Frappucino · Pemanis Mulut (Dessert) · Resepi

Healthy Breakfast: Refrigerator Oatmeal

I learned to make an easy breakfast for my busy working days. I can prep this overnight and the next day just bring it to office to eat in the car while driving to work or to have it at my working desk. It also suitable for my sensitive stomach. It called refrigerator oatmeal or… Continue reading Healthy Breakfast: Refrigerator Oatmeal

Health & Beauty Tips

Hair Epilator Review

Setelah menggunakan epilator selama lebih setengah tahun, hari ini aku nak berikan sedikit review. Aku ada terbaca, sesetengah yang menggunakan epilator pada kali pertama, give up untuk menggunakannya. Aku rasa ini adalah sangat merugikan kerana anda sudahpun membelinya. By the way, masa mula-mula menggunakan epilator, aku beli jenama Phillips seperti dalam gambar sebelah. Memandangkan masa… Continue reading Hair Epilator Review

Health & Beauty Tips · Merapu Meraban · My Interest

Mari bersosial di Taman Tasik

Dah lama aku tak turun exercise. The last time aku exercise adalah either end of October atau pun early November. Itupun kali pertama selepas berbulan-bulan tak buat. Pengakhirannya, aku sedikit pancit. Okeylah, tipu jer, bukan sedikit. Teruk juga la kot. Aku kena asthma attacked. Pertama kali kot kena sesak nafas. Aku memang ada mild asthma, tapi tak teruk. Cuma akan effect bila aku penat atau aku exercise setelah sekian lama tak buat. Hari ni aku hampir panic juga, sbb aku ingat aku tak bawa inhaler. Jadi aku cuba bernafas secara perlahan-lahan. Bagi nafas konsisten balik. Tau plak cuak kannn. Maklumlah tak pernah kena, selama ni cuma penat2 jer.

Semalam aku turun jalan-jalan kat Taman Tasik Shah Alam. Dulu-dulu bila weekend memang awal-awal pagi aku ke sana. Cuma sejak aku beli beskal, aku dah tak buat. Sebab bila aku ada masa aku akan cycle. Aku cuma berjalan dan sedikit sahaja berjogging. Since dah lama tak jogging, aku tak berani amik risiko, takut juga kena asthma macam baru ni.

Continue reading “Mari bersosial di Taman Tasik”